Ce înseamnă saltea ortopedică

Actualizat pe 21 septembrie, 2023 de Isabella

Saltelele sunt o parte importantă din viața multor oameni, în special pentru cei care suferă de dureri de spate sau de alte leziuni. O saltea proiectată corespunzător poate oferi suport pentru spate și articulațiile rănite, ajutând la prevenirea durerii. Cu toate acestea, cu atât de multe saltele de pe piață care pretind a fi „ortopedice”, poate fi dificil să știți care este cea potrivită pentru dumneavoastră. Așadar, ce înseamnă saltea ortopedică?

Ce înseamnă saltea ortopedică

O saltea ortopedică este un tip de saltea care este special concepută pentru a ajuta la ameliorarea durerii și a disconfortului la nivelul articulațiilor și oaselor.

Saltelele ortopedice sunt, de obicei, fabricate din materiale mai ferme decât saltelele obișnuite și, adesea, au caracteristici suplimentare de susținere care ajută la alinierea coloanei vertebrale și la menținerea corpului într-o poziție mai neutră.

Dacă suferiți de dureri articulare, dureri de spate sau orice altă afecțiune ortopedică, aveți nevoie de o saltea ortopedică care probabil va fi alegerea potrivită pentru dumneavoastră.

prezentare saltea ortopedică

Ce beneficii oferă o saltea ortopedică?

  • suport excelent

Un somn bun este esențial pentru sănătatea și bunăstarea generală, dar poate fi greu de obținut dacă nu aveți salteaua potrivită.

Indiferent de mărime, fie ca este vorba de o saltea 160×200 sau altă mărime, o saltea ortopedică oferă un suport ferm care ajută la încurajarea alinierii corecte și la reducerea răsucirii și întoarcerii. Acest lucru poate duce la un somn mai confortabil și la mai puțină oboseală atunci când vă treziți dimineața.

O saltea ortopedică poate ajuta la ameliorarea durerilor de spate și a altor disconforturi. Dacă sunteți în căutarea unui somn mai bun, sau aveți nevoie de o ușurare a durerii cronice, o saltea ortopedică poate fi răspunsul.

  • distribuția uniformă a greutății

Unul dintre cei mai importanți factori care trebuie luați în considerare atunci când alegeți o saltea este distribuția greutății.

O saltea ortopedică distribuie uniform greutatea corpului dumneavoastră pentru a preveni acumularea de puncte de presiune, în special la nivelul gâtului, al spatelui și al șoldurilor.

Acest lucru poate contribui la reducerea durerii și la îmbunătățirea calității somnului.

Mai mult decât atât, o saltea ortopedică este adesea fabricată din materiale de înaltă calitate care oferă suport și durabilitate. Din aceste motive, o saltea ortopedică este adesea cea mai bună alegere pentru cei care caută o suprafață de dormit confortabilă și de susținere.

  • alinierea corectă a coloanei vertebrale

O saltea bună asigură o aliniere corectă a coloanei vertebrale, ajutând la atenuarea stresului asupra coloanei vertebrale și la reducerea durerilor de spate.

O coloană vertebrală corect aliniată este mai capabilă să susțină mai bine corpul în timpul activității fizice, reducând riscul de rănire. Din aceste motive, saltelele ortopedice sunt o parte importantă a menținerii unei bune sănătăți fizice.

Deși există multe tipuri diferite de saltele ortopedice disponibile, este important să alegeți una care să fie confortabilă și să ofere suport.

Ce beneficii oferă o saltea ortopedică

Câte tipuri de saltele ortopedice există?

Există o mare varietate de tipuri de saltele disponibile pe piață și poate fi dificil să știi care este cea potrivită pentru tine.

Dacă sunteți în căutarea unei saltele ortopedice, spuma cu memorie, spuma de latex sau saltelele hibrid sunt cele mai bune opțiuni.

Spuma cu memorie

O saltea din spumă cu memorie este o alegere ideală pentru cei care sunt în căutarea unei suprafețe de dormit confortabile și de susținere.

Spuma cu memorie se mulează pe corp, oferind amortizare și suport pentru toate zonele. Acesta se adaptează atât la căldura corpului, cât și la forma corpului, astfel încât se mulează pe articulațiile dvs. pe măsură ce vă mișcați în timpul nopții. Acest lucru ajută la prevenirea formării punctelor de presiune, ceea ce poate fi deosebit de benefic pentru cei care suferă de dureri cronice.

Saltelele din spumă cu memorie favorizează alinierea coloanei vertebrale prin faptul că oferă o suprafață benefică acestui lucru. Ca urmare, saltelele din spumă cu memorie oferă atât confort, cât și suport, ceea ce le face o opțiune excelentă pentru oricine dorește să aibă un somn bun.

Atunci când cumpărați o saltea nouă, este important să țineți cont de faptul că aceasta poate avea un miros distinct. Acest lucru este valabil mai ales pentru saltelele din spumă cu memorie, care au adesea un miros chimic puternic atunci când sunt despachetate pentru prima dată. Deși mirosul nu este periculos, poate fi neplăcut.

Latex

O saltea din latex este un tip de saltea care folosește spuma de latex ca material principal.

Spuma de latex este un material natural care este fabricat din seva copacilor de cauciuc. Are multe calități care o fac ideală pentru saltele, inclusiv durabilitatea, flexibilitatea și respirabilitatea.

Saltelele din latex sunt, de asemenea, cunoscute pentru izolarea excelentă a mișcărilor, ceea ce înseamnă că este mai puțin probabil ca acestea să transfere mișcarea dintr-o parte a patului în cealaltă. Acestea sunt adesea considerate a fi o alegere bună pentru cuplurile care au programe de somn diferite sau pentru persoanele care suferă de afecțiuni precum sindromul picioarelor neliniștite.

Saltelele din latex sunt benefice pentru persoanele cu alergii sau sensibilități, deoarece sunt în mod natural rezistente la acarieni și alți alergeni.

Hibrid

Pentru cei care doresc altceva, o saltea hibridă poate fi alegerea ideală.

Saltelele hibride combină senzația de susținere a unei saltele cu arcuri interioare cu confortul de contur al spumei cu memorie. Rezultatul este un pat care oferă atât o fundație fermă, cât și o suprafață de dormit moale.

Saltelele hibride au, de obicei, un strat de aproximativ 5 cm de spumă cu memorie sau de latex deasupra unei baze de arcuri împachetate individual.

Acest design ajută la reducerea transferului de mișcare și permite patului să se muleze mai bine pe corpul celui care doarme.

Cât rezistă o saltea ortopedică?

Cele mai multe saltele ortopedice sunt proiectate să dureze aproximativ 7 ani.

Acest lucru poate părea o perioadă lungă de timp, dar este important să vă amintiți că arcurile și umpluturile vor slăbi în timp, ceea ce înseamnă că nu mai beneficiați de același nivel de susținere.

Cât rezistă o saltea ortopedică

Dacă vă confruntați cu dureri de spate sau de articulații, este important să vă înlocuiți salteaua cât mai curând posibil. Deși ați putea fi tentat să așteptați până când durerea devine insuportabilă, acest lucru poate duce adesea la deteriorări suplimentare.

Prin înlocuirea saltelei la fiecare 7 ani, puteți ajuta la prevenirea problemelor pe termen lung și vă puteți asigura că aveți întotdeauna un loc confortabil pentru a dormi.

O saltea ortopedică poate cauza dureri de spate?

Orice schimbare în obiceiurile dumneavoastră de somn poate duce la un oarecare disconfort la început, iar acest lucru include trecerea la o saltea ortopedică.

Deși este adevărat că aceste saltele sunt concepute pentru a oferi un sprijin mai bun pentru spate și articulații, este posibil să aveți totuși unele dureri pe măsură ce corpul dumneavoastră se adaptează la noua suprafață de dormit.

Cu toate acestea, acest disconfort ar trebui să fie temporar și ar trebui să se disipeze în decurs de o săptămână sau două. Dacă observați că durerile de spate se înrăutățesc în loc să se amelioreze, atunci poate doriți să luați în considerare returnarea saltelei și să încercați altceva.

Atunci când alegi o saltea, cel mai bun mod de a găsi o saltea ortopedică bună, care să funcționeze pentru dvs. este să vă consultați cu un medic sau cu un specialist care vă poate ajuta să alegeți salteaua potrivită în funcție de nevoile dvs. individuale.

Cine poate folosi o saltea ortopedică?

În timp ce o saltea ortopedică este concepută pentru a oferi suport pentru articulații, nu există niciun motiv pentru care să nu se poată bucura de ea oricine căruia îi place o saltea fermă.

Natura de susținere a unei saltele ortopedice poate ajuta la îmbunătățirea posturii și la prevenirea durerilor la nivelul spatelui, gâtului și umerilor.

Fermitatea unei saltele ortopedice poate ajuta la obținerea unui somn odihnitor.

Care este cea mai bună saltea ortopedică pentru persoanele care dorm pe partea laterală ?

Persoanele care dorm pe partea laterală au nevoie de o atenție sporită atunci când aleg o saltea, deoarece sunt mai predispuse la apariția durerilor. Salteaua greșită poate agrava problemele existente sau chiar poate provoca altele noi.

O saltea din spumă cu memorie este adesea cea mai bună alegere pentru cei care dorm pe o parte, deoarece se mulează pe corp, oferind suport și ameliorând punctele de presiune.

Spuma cu memorie este disponibilă în varietățile moale-mediu și mediu-tare, ambele fiind potrivite pentru cei care dorm pe o parte.

Pe lângă o saltea din spumă cu memorie, cei care dorm pe o parte ar putea dori, de asemenea, să ia în considerare utilizarea unei perne concepute special pentru somnul lateral. Aceste perne sunt de obicei mai ferme și mai înalte decât pernele standard, oferind gâtului și spatelui sprijinul de care au nevoie în timpul somnului lateral.

dormit lateral

Cum știți dacă salteaua este prea tare?

Un pat prea ferm poate provoca dureri de spate, de gât, de umeri și de șolduri. Dacă simțiți disconfort în anumite puncte de presiune atunci când stați în pat, este posibil ca salteaua dvs. să fie prea fermă.

Există câteva modalități de a testa dacă patul tău este prea ferm.

  1. încercați să vă culcați pe spate cu o pernă sub cap și genunchi. Dacă simți că spatele tău este arcuit sau că există un spațiu între partea inferioară a spatelui tău și saltea, patul tău este probabil prea ferm.
  2. întindeți-vă pe o parte cu o pernă sub cap. Dacă simțiți că umerii nu sunt susținuți sau există un decalaj între talie și saltea, patul dumneavoastră este probabil prea ferm.
  3. încercați să dormiți pe burtă cu o pernă sub cap. Dacă simțiți că stomacul vi se afundă în saltea sau există o presiune pe spate, sunt șanse ca salteaua dvs. să fie prea fermă.

Dacă vă treziți cu dureri sau disconfort, este timpul să investiți într-o saltea nouă.

Lasă un comentariu