Spuma cu memorie este toxică? Ce trebuie să știi. O analiză detaliată

Actualizat pe 9 octombrie, 2023 de Isabella

Saltelele din spumă cu memorie au câștigat o popularitate imensă de-a lungul anilor datorită proprietăților lor de modelare și de relaxare. Pe de altă parte, au apărut însă și preocupări legate de potențiala lor toxicitate. Întrebarea este: „Spuma cu memorie este toxică?” Haideți să aflăm răspunsul…

Ce este spuma de memorie?

Origine și compoziție

Spuma cu memorie, cunoscută și sub numele de spumă vâscoelastică, a fost inițial dezvoltată de NASA în anii 1960. Este fabricată în principal din poliuretan, combinat cu substanțe chimice suplimentare pentru a-i crește vâscozitatea și densitatea. Capacitatea spumei de a se mula pe corp ca răspuns la căldură și presiune este ceea ce o face unică, oferind suport și confort personalizat.

Evoluție în timp

De-a lungul anilor, procesele de fabricație și materialele folosite în spuma cu memorie au evoluat. În timp ce componentele de bază rămân similare, mulți producători au introdus variații, cum ar fi spuma cu memorie cu infuzie de gel, pentru a aborda anumite probleme, cum ar fi retenția de căldură.

Ce este spuma de memorie

Substanțe chimice și COV-uri din spuma cu memorie

Compuși organici volatili (COV)

COV sunt substanțe chimice organice care au o presiune de vapori ridicată la temperatura camerei. Saltelele din spumă cu memorie pot elibera acești compuși, în special atunci când sunt noi. Unii dintre COV emiși pot include formaldehida, benzenul și naftalina. În timp ce gazele degajate pot provoca un miros neplăcut, acesta se disipează de obicei în câteva zile sau săptămâni.

Probleme potențiale de sănătate

Expunerea la anumiți COV poate duce la probleme de sănătate, cum ar fi dureri de cap, iritații ale ochilor, nasului și gâtului și, în unele cazuri, probleme respiratorii mai grave. Totuși, concentrația acestor COV în saltelele din spumă cu memorie este de obicei scăzută și, deși ar putea provoca disconfort pentru unii, nu sunt neapărat dăunători pentru toată lumea.

Substanțe chimice și COV-uri din spuma cu memorie

Materiale ignifuge în spuma de memorie

De ce sunt folosite?

Pentru a respecta reglementările privind siguranța la foc, multe saltele, inclusiv cele din spumă cu memorie, sunt tratate cu substanțe ignifuge. Aceste substanțe chimice au rolul de a încetini sau de a preveni izbucnirea unui incendiu, asigurând siguranța consumatorilor.

Tipuri de substanțe ignifuge

Există mai multe tipuri de substanțe ignifuge utilizate în saltelele din spumă cu memorie. Unele dintre cele mai comune includ eteri de difenil polibromurați (PBDE), tris clorurați și trioxid de antimoniu. Fiecare dintre acestea are proprietăți diferite și potențiale implicații asupra sănătății.

Implicații asupra sănătății și mediului

Unele substanțe ignifuge, în special varietățile mai vechi, cum ar fi PBDE-urile, au fost asociate cu probleme de sănătate, inclusiv cu tulburări hormonale și probleme de neurodezvoltare. Mai mult decât atât, se pot acumula în mediul înconjurător, prezentând riscuri pentru fauna sălbatică și ecosisteme.

Reglementări și restricții

De-a lungul anilor, preocupările legate de impactul anumitor substanțe ignifuge asupra sănătății și mediului au condus la reglementări mai stricte. De exemplu, PBDE-urile au fost eliminate treptat în multe regiuni din cauza potențialelor lor riscuri pentru sănătate. De atunci, producătorii au apelat la substanțe chimice alternative, dar siguranța acestor înlocuitori este încă sub control.

Alegerea unei saltele cu un nivel minim de substanțe ignifuge

Pentru cei preocupați de substanțele ignifuge din saltelele lor, este esențial să facă cercetări amănunțite înainte de a face o achiziție. Unele mărci oferă saltele care utilizează bariere ignifuge naturale sau mai puțin toxice, cum ar fi lâna sau siliciul hidratat. Verificarea certificărilor și a etichetelor poate oferi informații despre materialele folosite într-o saltea din spumă cu memorie.

Materiale ignifuge în spuma de memorie

Certificări și standarde de siguranță

Certificarea CertiPUR-US

CertiPUR-US este un program de certificare pentru spumele poliuretanice flexibile utilizate în lenjeria de pat și în mobilierul tapițat. Spumele care sunt certificate CertiPUR-US sunt fabricate fără substanțe care diminuează stratul de ozon, PBDE, mercur, plumb și alte metale grele. Acestea au emisii reduse de COV pentru calitatea aerului din interior.

Alte certificări

În afară de CertiPUR-US, există și alte certificări, precum GreenGuard și OEKO-TEX, care testează produsele pentru emisii chimice și substanțe nocive. Aceste certificări pot oferi un nivel suplimentar de siguranță pentru consumatorii îngrijorați de toxicitatea saltelelor lor.

Alternative la spuma cu memorie tradițională

Spumă de memorie pe bază de plante

Unii producători au introdus saltele din spumă cu memorie pe bază de plante sau ecologice. Aceste saltele înlocuiesc o parte din ingredientele pe bază de petrol cu alternative derivate din plante, reducând potențial numărul de substanțe chimice dăunătoare.

Latex natural

Latexul natural este o altă alternativă la spuma cu memorie tradițională. Derivate din seva copacilor de cauciuc, saltelele din latex natural oferă suport de contur fără a folosi substanțe chimice sintetice. Dar este bine să vă asigurați că latexul este cu adevărat natural și nu este amestecat cu materiale de umplutură sintetice.

Alternative la spuma cu memorie tradițională

Concluzie și recomandări

Saltelele din spumă cu memorie sunt rezistente și deși oferă un confort de neegalat pentru mulți, vin cu îngrijorări în ceea ce privește compoziția lor chimică și potențialele emisii de gaze.

Este esențial pentru consumatori să fie informați și să caute certificări care să asigure emisii chimice mai mici.

Dacă sunteți sensibil la substanțele chimice sau sunteți îngrijorat de potențialele implicații asupra sănătății, luați în considerare aerisirea unei saltele noi din spumă cu memorie într-o zonă bine ventilată înainte de utilizare sau explorați alternative naturale precum latexul.

Lasă un comentariu